Cărți, recenzii, biografii, filme, evenimente culturale, călătorii, muzica, arta.
vineri, 1 ianuarie 2016
Recenzie Dezastrul de la Cernobal de Svetlana Aleksievici
Sper să pot găsi cuvintele potrivite pentru a descrie această carte. E printre puținele care a primit 5 steluțe pe Goodreads. Mă simt neputincioasă în fața cărții care este un document istoric.
Cartea a fost interzisă în Bielorusia, lucru care nu mă mira deloc. Conține mărturii ale oamenilor de acolo, implicați în mod direct în dezastru, fie ca au fost lichidatori, oameni simpli din zona sau intelectuali și copii afectați.
Când s-a produs dezastrul în 1986 nimeni nu avea idee ce înseamnă asta, cel puțin nu oamenii din zona. Autoritățile și președintele transmiteau informații potrivit cărora s-a întâmplat un banal incendiu.
Au fost însă și oameni care au știut despre ce era vorba dar au fost ascultați. Lichidatorii, adică cei ce au lucrat la reactor după explozie s-au oferit voluntari, neștiind pericolul în care se află. Au fost remunerați regește, lucru care a contat cumva dar cu ce preț!
Monologurile din carte sunt cutremurătoare. Fiecare persoană care vorbește despre Cernobal va rămâne mereu bântuită de ce s-a întâmplat. A povesti despre asta e poate o terapie pentru acești oameni cărora li s-a schimbat viața definitiv, dacă nu printr-o moarte lentă, atunci prin secătuire sufletească, prin pierderea identității ca om, prin boli și stigmatizare definitivă.
Ce a fost la Cernobal a creat un precedent: înainte și după Cernobal. Nimic nu a mai fost la fel. Radiațiile au distrus tot, pe om fizic și sufletesc, animalele, copacii, constiinte, totul.
Mulți au fost obligați să plece și să lase totul în urma, alții au plecat de bună voie din zona, dar au fost mulți care nu și vrut să se dezlipească de trecutul și viața lor, așa radical schimbată cum era.
O carte emoționanta, un document istoric, un cor de voci care vorbesc despre adevăr, fapte, radiații, boli, malformații ale copiilor, viață și moarte lentă. Scrierea este despre destinul dramatic al unor oameni care au devenit victime ale neglijenței unui sistem putred și avid de putere.
Oameni despre care nu se știa nimic inainte au ajuns să fie numiți Cernobal și să fie prin asta victimele fără vină a unei tari pentru care oamenii au rol insignifiant, neglijabil și unde puterea politică e tot ce contează.
Consider ca doar pentru această carte autoarea a meritat pe deplin premiul Nobel pentru literatură. Vreau să îi citesc toate cărțile.
Această carte o puteți cumpăra de aici cu transport gratuit la orice comandă.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Cred ca aceasta carte trebuie sa fie citita de fiecare roman, pentru ca reprezinta o trezire la realitate, iti arata viata si realitatea asa cum este ea cu adevarat, nu cum o vedem in povesti si filme ...
RăspundețiȘtergereBună, Iulia. Ce mă bucur ca ai comentat la cartea asta! :) E o carte impresionanta. Marchează pe orice cititor. Mă bucur ca autoarea a primit premiul Nobel anul trecut deși am citit doar această carte. Dar voi continuă și cu celelalte care există în anticariate doar la prețuri foarte mari.
ȘtergereBună, Iulia. Ce mă bucur ca ai comentat la cartea asta! :) E o carte impresionanta. Marchează pe orice cititor. Mă bucur ca autoarea a primit premiul Nobel anul trecut deși am citit doar această carte. Dar voi continuă și cu celelalte care există în anticariate doar la prețuri foarte mari.
Ștergere