marți, 7 iulie 2015

Caietul Mayei de Isabel Allende.

Romanul a apărut în anul 2011. Personajul principal e Maya Allende, o adolescenta rebela. A experimentat toate senzațiile țări posibile din California. Intră în lumea interlopă, adoptandu-i viciile. 

Firul narativ al povestirii la persoană I pendulează între experiențele ei din America și Chile, unde se află pentru a se ascunde de urmăritorii ei dar unde își și găsește liniștea și pacea sufletească. În Chile îl găsește și pe bunicul ei adevărat în persoana lui Manuel care o găzduiește și pe care îl ajuta la redactarea cărților sale, ca o compensație pentru găzduire.

Romanul are foarte multe personaje. Acestea sunt persoanele diverse cu care a intrat în contact în America și care i-au influențat viață, de multe ori în sens negativ. 

Experiență californiană este povestită în paralel cu experiența chiliana. Caietul în care scrie e o carte plină d curaj despre vindecare și împăcare cu trecutul plin de greseli pe care Maya și le asuma în totalitate.

Amintirile de coșmar, iluziile false, sunt toate în legătură directă cu dependență de droguri care aproape îi distruge viata. Sunt amintiri despre violență sexuală, teroare politică, secrete de familie, toate astea depășite cu curaj. 

Vocea Mayei răzbate din întreg romanul, voce care e ironică, de multe ori vulnerabilă și raniță dar și impertinenta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu