duminică, 5 iulie 2015

Fiul cel bun de Pascal Bruckner.

Cartea este un roman - confesiune. Putini scriitori au curajul să își dezvăluie viață personală cu toate secretele ei.

"Fiul cel bun" se află în antiteză cu "tatăl cel rău". Astfel, fiul se roagă în fiecare seara ca tatăl lui să moară. Tatăl e de asemenea un soț violent, pervers, un antisemit patologic care își maltratează soția până la moartea acesteia.

De-a lungul vieții fiul face orice pentru a nu-i semăna tatălui. Va deveni student, făcând parte din " intelectualii evrei" cu care se identifica, deși nu e evreu. Iubește femei cu originar îndepărtate, va fi un tată plin de afecțiune și devine un scriitor de renume.

Prin acest roman scriitorul oferă cheia întregii sale opere.

Tatăl moare târziu în împrejurări sordide. Nu renunța la cuvintele pline de violență. Dragostea fiului e plină de furie.

Cartea reprezintă un spectacol al cruzimii în care tatăl ca actor principal e un nazist patetic, un ecologist plin de fanatism, un căpcăun coleric.

Pascal rămâne mereu fiul cel bun iar , dincolo de dispreț, furie și ură, romanul e mărturisirea unei iubiri imposibile.

" E ora prânzului. Vin în bucătărie pentru a lua farfuriile și a le duce în sufragerie. Trebuie să am doisprezece ani. Aud cele dintâi urlete, asemănătoare unor detunături, o melodie bine cunoscută. Locuiam dintr-un cartier al Lyonului, pe DN7, intr-o casă cu grădină. De-aici, de cealaltă parte a zidului, începe câmpul unde pasc vaci și oi împrăștiind un miros puternic de animal. În depărtare, se zăresc turnulețele unui castel și dealurile de la Ecully. O cale ferată, pe care trec doar trenuri de marfă, se întinde pe undeva, mai jos. Strigatele de ajutor ale mamei sunt tot mai puternice. Alerg să văd ce se întâmplă : părinții mei se bat, a devenit aproape un ritual. De dată această însă, pare mult mai serios. Tata o face pe mama nebuna, ea pe el, ticălos, tată îi trage palme zdravene peste cap, ea încearcă sa-l prindă de păr, sa-i smulgă scalpul. Amândoi sunt roșii ca focul la față. Mamă se zbate,îl zgârie. Este o luptă stângace în care ceea ce contează cu adevărat este nivelul sonor al protagoniștilor. "

Romanul este disponibil aici.
Lectură plăcută! ☺
Va aștept cu impresii, chiar și despre alte romane. ☺

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu