vineri, 23 octombrie 2015

The Grass is singing - Doris Lessing.


Cartea e primul roman al scriitoarei care a fost laureata cu premiul Nobel în 2007. Acțiunea se petrece în Africa de Sud, intr-o care dominația albilor asupra băștinașilor era evidenta.


Personajul creionat aici este Mary. A avut o copilărie dominată de abuzuri și amintiri obsedante, astfel încât, vrând să lase toate acestea în urma, studiază. Devine o femeie independentă, competenta care poate avea un destin fericit. 


Toată lumea se rupe în bucățele când, întâmplător află părerea prietenilor despre ea. Ei o compătimesc pentru ca la treizeci de ani nu e căsătorită și spun ca nici nu se va întemeia o familie.


Marea greșeală a lui Mary e aceea ca se lasa influențată de părerea cunoscuților și își face din ideea de a se mărită scopul vieții. Nimic total greșit până acum dar faptul ca se pripește îi va schimba destinul și o va distruge puțin câte puțin. Se căsătorește cu un fermier sărac și ghinionist. Trebuie să se adapteze la saracie, renunța la idealuri. Singură nouă provocare e aceea în legătură cu negrii angajați la fermă cu care este mereu în conflict.


Povestea lui Mary e una emoționanta. Stilul lui Lessing e precis, cu note personale, excepțional. Am citit cartea în limba engleză fiind cumva direct în legătură cu stilul autoarei.


O carte pe care o recomand. Sunt nerăbdătoare să citesc și restul romanelor scrise de Doris Lessing.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu