vineri, 13 noiembrie 2015

Recenzie Arhiva de măști de Liliana Gabroveanu


" Trebuie să recunoastem. Toți am fost nevoiți să purtăm măști, în anumite momente... Este inevitabil. Pentru ca trăim intr-o societate care ne obliga, la un moment dat, să le folosim. Fie ca să ne apărăm de situații nedrepte, fie din diplomație.
V-ati gândit oare ca și tăcerea, în momentele cheie, în care sufletul este ca un vulcan, este tot o masca?
Masca indiferentei. Cine nu recunoaște ca a purtat vreodata masca sufletească, de fapt poartă o altă masca, cea a ipocriziei. Fiecare dintre noi are câte o arhivă personală de măști. Folosită pentru scopuri ce diferă în funcție de calitatea lui de om.
Important este ca la finalul fiecărei zile, luni, an, viață, să ne potrivim cu demnitate în oglindă. Mulțumiți ca ne-am petrecut prin această lume fără să ne deterioram ca oameni. "

Acest citat este extras din coperta cărții de proză scurtă recent aparuta, "Arhiva de masti" a Lilianei Gabroveanu și din una dintre cele 10 bucăți de proză cu același nume. O singură povestire, " Muzicanții de bronz" e reluată din volumul de povestiri anterior apărut și recenzat tot aici pe blog. Consider ca este o povestire de valoare, impresionanta, cu impact mare emoționant.

Cartea se citește pe nerăsuflate. E o magie în scrisul acestei scriitoare aflată la început de drum dar care are un stil plin de farmec. Face cititorul să trăiască la unison în lumea descrisă. Povestirile sunt bucățele de viață luate din realitate și transformate în literatură.

Nu vreau să dezvălui mai mult. Rămâne să descoperiți singuri felul în care Liliana Gabroveanu face magie din cuvinte.

Cartea a apărut la editura Singur, în Colecția "Scrisul de azi" și poate fi procurata prin Libris Brașov doar dar puteți lua legătura și direct cu scriitoarea pe contul ei de Facebook.

Nu pot decât să va doresc: lectură plăcută!

2 comentarii: