sâmbătă, 9 ianuarie 2016

Recenzie Pata cu bucluc de Mark Haddon


Încă din start vreau să afirm ca acest gen de roman se adresează atât intelectualilor dar și femeilor consumatoare de telenovele. Cartea are în prim plan problemele unei familii aparent ciudate dar care, în contextul zilelor noastre, este una realistă.

George este un bărbat de 57 de ani care considera copiii un fel de adulți neterminați, reușind, nu se știe cum, să crească doi. Nu înțelege homosexualii  dar se comporta civilizat cu iubiții fiului sau. De asemenea, nu poate înțelege natura feminină deși e căsătorit de 35 de ani.

Principiile sale se bazează pe faptul de a nu discuta si a ignora total problemele. Se pare ca aceste principii au dat rezultat în ciuda faptului ca propria fiică are probleme cu bărbații iar soția îl inseala.

Întregul sau univers se prăbușește însă când descoperă ca are o pată pe șold. În ciuda faptului ca medicul îl asigura ca e doar o eczema, el trăiește fiecare clipă ca un condamnat la moartea lentă cauzată de cancer.

Toate relațiile familiale sunt afectate de teama lui George care deși încearcă să gestioneze inițial rațional situația, aceasta degenerează de-a lungul timpului și atinge punctul culminant tocmai la nunta fiicei sale.

Situațiile din carte sunt tragi-comice. Dialogurile sunt amuzante dar substanta lor arăta lipsa totala a comunicarii din cadrul acestei familii încă de la constituirea ei.

Recomand cartea tuturor. O consider o bucată de viață magistral descrisă de Haddon. Va va face să radeți în hohote dar va va lăsa în final un gust amar neașteptat. Merită experiența, zic.

Mai are un roman, "O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții" care a primit 17 premii literare. Clar ca aș dori să citesc și acest roman.

Cartea o puteți cumpăra de aici cu reducere 30%.
Cealaltă carte menționată o găsiți aici la 30% reducere și aceasta.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu