joi, 10 septembrie 2015

Antoine de Saint - Exupery. Note biografice.


Scriitorul se naște în Lyon în 29 iunie 1900. Familia e o veche familie aristocrata. Este educat în diverse colegii religioase. Apoi încearcă să între la Școala navală dar nu reușește. 

În anul 1920 face serviciul militar în Forța Aeriana iar de atunci aviația devine marea pasiune a vieții sale. 

Prima sa povestire se publică în 1926, același an în care își începe carieră de pilot la Latecoere. Puțin mai târziu se muta în Cobo Juby unde scrie primul sau roman, Coreeo del Sur în 1928. 

Se muta în America de Sud pentru a stabili noi linii comerciale. Aici termina Vuelo Nocturno care se publică în 1931 și are un succes enorm, primind chiar premiul Femina pentru asta. 

Din 1935 lucrează ca și corespondent ale ziarelor Intransigeant și Paris Soir în Rusia și Spania. Cu avionul sau, Simoun participă în raiduri cum ar fi Paris - Saigon și New York - Pământul focului. Toate aceste amintiri acumulate în 10 ani de viață aventuroasă, le aduna în romanul Tierra de Hombres / Pământul oamenilor. 

După puține luni începe Al doilea război mondial, luptă ca pilot de recunoaștere și, după caderea  Frantei, se muta în New York. Aici scrie Pilot de război în 1942 și Micul Prinț în 1943, o poveste pentru copii de mare originalitate care l-a făcut celebru în toată lumea și care a devenit unul dintre curentele literare cele mai importante ale acestui secol. 

Curând se încorporează în serviciul activ din nordul Africii unde scrie o operă de reflexii filosofice și politice intitulata Ciudadela care va fi publicată postum în 1948. 

În 31 iulie 1944, scriitorul pleacă dintr-un câmp aviatic din Corcega pentru o misiune din care nu se va întoarce niciodată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu