duminică, 28 iunie 2015

Șoseaua Cățelu 42 - Alina Nedelea


Romanul este autobiografic, scris la persoana întâi. Se poate citi în câteva ore. Are un stil aparte, simplu. Nedelea are umorul vârstei pe care o descrie. Vorbește despre perioadă comunismului cu cinism dar și cu o durere bine ascunsă. Sta la cozile celebre de câte ori "se aude" ca se da ceva, lucru de multe ori fals. Spune celorlalți ca e anorexica, asta pt a ascunde faptul ca nu a mâncat de mult și ca e foarte slabă.

Află ca părinții ei nu sunt părinții ei. Își găsește mama " printre rude". Suferă mereu dar ascunde asta destul de bine. Familia ei are drept ocupație vrăjitoria. Trăiește intr-o lume obscură, închisă, fără perspective. Devine singura cu studii superioare. Are iubiți, face avorturi ca și cum asta ar fi regula.

O carte plină de emoție. Definește o epocă, apoi imediat cea următoare. E povestea păduchilor, a foamei, a lipsurilor de orice fel. Ajunge în Italia unde se căsătorește, e nefericită, încearcă să se descurce cum poate, revine acasă pt a fi cuprinsă de nostalgie. Ultima parte a cărții reprezinta strigatul ei de ajutor către mama ei care nu a reușit să o înconjoare cu dragoste sau să o apere de revoltă celor din jur.

Recomand cartea pt sinceritatea debordanta de care da dovadă autoarea,pt umorul ei și farmecul cu care ia viață în piept.

Puteți găsi cartea aici.
Lectură plăcută! ☺

vineri, 26 iunie 2015

Charles Dickens - o frântură de biografie.

Autorul a trăit între 1812-1870. S-a născut în Landport,Portsmouth. Tatal lucra în Navy Pay Departament iar după -  amiezile lucra ca reporter al Parlamentului. Copilăria lui Dickens a fost foarte grea. Trebuia sa-i țină locul tatalui sau aflat în închisoare pentru datorii. Astfel a cunoscut straturile cele mai joase ale societății,chiar din copilărie și a câștigat experiență de care mai târziu a ținut cont în romanele sale. Nu a studiat mult. Tatăl l-a dus în biroul unui avocat dar nu îi plăcea munca asta și a ales muncă de reporter. S-a dovedit foarte priceput. Iar reportajele nu presupuneau doar a scrie cuvinte altora. Unele persoane publice vorbeau mult,fără a zice de fapt nimic. Astfel,el trebuia să selecteze din discursuri doar atât cât oamenii doreau să citească. S-a dovedit ca a reușit asta intr-o maniera remarcabila. Obișnuia să rătăcească pe străzile orașului pt a observa ce era ciudat sau amuzant în legătură cu oamenii sau locurile.
Sub numele de Boz a scris mai multe Schițe publicate în Morning Chronicle. După aceea a scris Pickwick Papers,o lucrare menită să ilustreze aventurile unui sportiv cockney. S-a descoperit ca partea scrisă era mai bună decât ilustrațiile. Oamenii se amuzau în legătură cu personajele,dialogurile comice și incidențele din narare.
 Roman după roman,opera lui a fost primită bine de către public. În 1843 a vizitat America unde a fost primit bine,apoi a scris despre ce a văzut acolo. A pus bazele unui ziar numit Daily News dar apoi după ce s-a stabilit în Italia,si-a continuat scrierea romanelor. Multi ani romanele îi erau publicate în părți lunare,apoi a făcut lecturi publice ale romanelor sale.

miercuri, 24 iunie 2015

Elisabeth George. Novels.

A Great Deliberance
Payment în Blood
Well-Schooled in Murder
A Suitable Vengeance
For the Sake of Elena
Missing Joseph
Playing for the Ashes
In the Presence of the Enemy
Deception on his Mind
In Pursuit of the Proper  Sinner
A Traitor to Memory
A Place of Hiding
With No One as Witness
What Came Before He Shot Her
Careless în Red
This Body of Death
Believing the Lie
   Ați citit vreun roman? :)
 




Rezervația Unicornilor - Cristina Nemerovschi.


" You think you know death. But you don't. Not until you've seen it. And it gets under your skin and lives inside you. You also think you know life. You stand on the edge of things and watch it go by,but you're not living it. Not really. You're just a tourist. A ghost. And then you see it.Really see it. And it gets under your skin  And lives inside you,and there' s no escape. There' s nothing to be done,and you know what? It's good. It'a a good thing. And that's all I've got to say about it. " (Skins)

" You sit around getting older there' a joke here somewhere and it's on me. I'll shake this world off my shoulders come în baby the laughs on me. Stay on the streets of this town and they'll be carving you up alright. You can't start a fire,worrin' about your little world falling apart. This gun's for hire even if we're just dancing in the dark. " (Bruce Springsteen - Dancing în the dark )


Cartea este ultima parte a trilogiei "Sânge satanic" și o puteți găsi aici.
Lectură plăcută! ☺

marți, 23 iunie 2015

Topul lecturilor recente.

1. Viață ca o corida - Octavian Paler
2. Lisa Genova - Still Alice
3. Cristina Nemerovschi - Păpușile
4. Cristina Nemerovschi - Rezervația Unicornilor
5. Robin Sharma -  Las Cartas Secretas del Monje que vendio su Ferrari
6. Caroline Kepnes - You

luni, 22 iunie 2015

Planuri de lectură, viitor imediat.


Sunt foarte multe apariții editoriale, mulți autori noi, o grămadă de cărți, și mă refer doar în literatura romană.

 Sunt conștientă ca e greu să aleg din mulțime, așa ca am citit câte ceva despre fiecare dintre cărțile noi și am destule titluri care mă așteaptă.Va fi o problemuță cu ce să încep.

 Cărțile sunt promovate mult, agresiv chiar, pe Fb și pe bloguri diverse. Normal, sunt opinii pro și contra.

 De exemplu, cartea "Fluturi" a Irinei Binder are multe fane dar și destui hateri. Eu am citit-o în Pdf când s-a mai putut și mi s-a părut destul de ok, în condițiile în care mă așteptam la o poveste de dragoste siropoasă, plină de dulcegării.

 Clar, nu o poti compara pe Irina Binder cu Cristina Nemerovschi, ar fi chiar hilar, zău. Dar, clar va trebui să încep cu ceva și o voi face. 

Între timp citesc ce mai am prin dotare. Tocmai am terminat "You", despre care am și scris o recenzie, cartea e o poveste bună. Am ultimele cărți ale lui Stephen King - Mr. Mercedes și Jo Nesbo - Police.

duminică, 21 iunie 2015

You - Caroline Kepnes


Așteaptă. Vede. Urmărește. Asta face personajul din carte. Cartea e foarte apreciată, tocmai ca poate fi o poveste actuală, mai ales în secolul tehnologiei. Cineva mărturisește ca nu va mai distribui nimic în rețelele de socializare, după lectura cărții.

Joe lucrează intr-o librărie. Intr-o zi apare o tânără cam prea dezinvolta, cumpăra niște cărți. El află informatii despre ea, de unde dacă nu de pe net? Îi fura telefonul, îi violează locuință și îi sustrage lucruri personale. Îl sechestrează și apoi omoară pe tipul cu care se vedea și apoi pe o prietenă prea acaparatoare.

Povestea e scrisă la persoană I. E terifiant modul în care gândește, este total rupt de realitate, își imaginează lucruri absurde, recurge la gesturi șocante.

Nu scriu mai multe detalii. E o carte pe care nu poți să o lași din mâna.

Cartea se gaseste aici.
Lectură plăcută! ☺

Cărți iubite.

De veghe în lanul de secară - J. D.Salinger
Schimb de dame - David Lodge
Exerciții de echilibru - Tudor Chirila
Cianură pt un surâs - Rodica O. Brașoveanul
Luni de fiere - Pascal Bruckner
Dama cu camelii - Al. Dumas
Elevul Dima dintr-a saptea - Mihail Drumeș
Cireșarii - C-tin Chiriță
Viață pe un peron - Octavian Paler
Nostalgia - Mircea Cartarescu
Sunt o babă comunistă - Dan Lungi
Sânge satanic,Ani cu alcool și sex,Rezervația Unicornilor - Cristina Nemerovschi
Soni - Andrei Ruse
Cimitirul - Adrian Telespan
Păpușile - Cristina Nemerovschi
The Snowman - Jo Nesbo
Adultery - Coelho
Still Alice - Lisa Genova
Viață ca o coridă - Octavin Paler
The Son - Jo Nesbo
Shining - Stephen King
Nemesis - Jo Nesbo
Las Cartas Secretas del Monje que vendio su Ferrari -Sharma
Tess - Thomas Hardy 
(...)






Cristina Nemerovschi.


Cristina Nemerovschi e considerată rebela literaturii române contemporane. În 2010 a apărut "Sânge satanic", primul roman din trilogie. Apariția romanului a stârnit multe controverse. Mulți tineri s-au regasit în romanul ei. A avut succes dar s-au ridicat voci scandalizate, pe de alta parte.

A mai scris "Pervertirea", apoi "Ani cu alcool și sex", a doua parte a trilogiei Sange satanic. "nymphette_dark99" este un roman de sine statator. "Ce facem cu România?" este o carte în care autoarea intră în contact cu cititorii.

"Rezervația Unicornilor" este ultima parte a trilogiei Sange satanic. "Cum a ars-o Anghelescu o lună ca scriitor de succes", o alta carte de sine statatoare iar "Papusile" este un roman despre iubire, moarte și viață.

A scris și "Ultima vrăjitoare din Transilvania" sub pseudonimul Anna Vary, carte in 3 volume. Anul acesta a scris "Vicky, nu Victoria", continuarea romanului "nymphette_dark99".

Cristina are un stil aparte de a scrie, direct, fără să se ascundă în spatele cuvintelor, e de un realism dur. E complexă, îndrăzneață, fără prejudecăți, șocanta dar și sensibilă. Marchează vieți în sens pozitiv dar și oripilează generațiile conservatoare.

Cred ca trebuie citită pt a fi înțeleasă sau nu. Majoritatea care o critică nici măcar nu au citit-o. Criticile le accepta cu umor și răspunsuri dure. E o scriitoare ce își asuma tot ce scrie,care vede în hateri un motiv în plus să scrie mai departe.

Cărțile ei le găsiți astfel:
Pervertirea aici.
Sânge satanic aici.
nymphette_dark99 aici.
Ani cu alcool și sex aici.
Cum a ars-o Anghelescu o lună ca scriitor de succes aici.
Ce facem cu România aici.
Rezervația Unicornilor aici.
Păpușile aici.
Vicky, nu Victoria aici.
Ultima vrăjitoare din Transilvania:
Vol.1 aici.
Vol.2 aici.
Vol.3 aici.

Ok, lecturi plăcute! ☺

Va aștept cu impresii despre toate cărțile dar mai ales despre Ultima vrăjitoare pe care nu am reușit să o citesc încă, precum și despre Anghelescu și Vicky, nu Victoria. ☺☺☺



sâmbătă, 20 iunie 2015

Scrisorile secrete ale călugărului care și-a vândut Ferrari - ul.


Romanul e continuarea cartii Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul. Robin Sharma este autorul care inspira persoane din toată lumea, facandu-i sa trăiască o viață deosebita.

Personajul principal e Jonathan Landry care este sufocat intre munca si căsnicia lui eșuată. Mama sa ii cere sa se întâlnească cu unchiul sau, Julian, pe care aproape nu il cunoaște.

Acest unchi a fost pe vremuri un avocat de mare succes care a decis sa isi vanda toate posesiunile, chiar si Ferrari - ul, pentru a se refugia dintr-o mănăstire din Himalaya.

Se pare ca unchiul are nevoie de ajutorul lui Jonathan, astfel ca il roagă sa călătorească in locuri diferite din lume pt a recupera opt talismane. Fiecare dintre talismane e însoțit de o scrisoare.

Scrisorile contin secrete pe care călugărul le-a descoperit el însuși si care sunt salvatoare de vieți. Călătoria lui Jonathan include vizite in saloane de tango din Buenos Aires, in catacombele pariziene, in zgârie-norii din Shanghai dar si in misticul desert al Sedonei.

Călătoria il pune in contact cu prietenii unchiului sau oameni diferiți de la care invata lecții prețioase.

Cărțile pot fi gasite după cum urmează.
Călugărul care si-a vândut Ferrari-ul aici. (e prima parte)
Scrisorile secrete ale călugărului care si-a vândut Ferrari-ul aici. (continuarea)

Lecturi plăcute va doresc. ☺
Va aștept cu idei și opinii.

Vreau sa citesc Milan Kundera.


Am tot auzit sau citit numele asta si ma gândesc sa încep să-l citesc.

Puține date am despre el. E francez de origine ceha, e atât autor de romane, cat si de eseuri si e tradus in limba romana.

Am comandat "Insuportabila ușurătate a ființei" de pe elefant.ro.

Ce se mai poate găsi la Elefant pana mâine la reducere.
Sărbătoarea neînsemnatații
Identitatea
Gluma
Ignoranta
Nemurirea
Valsul de adio
Cortina
Iubiri caraghioase
 Si alte titluri.

Poate unii cititori ma pot lamuri cum si de ce au ajuns sa citească Kundera. :)

Andrea Camilleri si romanul polițist.

                     
                  Seria detectivului Montalbano.

The Shape of Water
The Terracota Dog
The Snack Thief
The Voice of the Violin
Excursion to Tindari
The Scent of the Night
Rounding the Mark
The Patience of the Spider
The Paper Moon
August Beat
The Wings of the Sfinx
The Track of Sand
The Potter's Field
The Age of Doubt
The Dance of the Seagull
The Treasure Hunt

Toată seria o găsiți pe libris.ro.
Lectură plăcută!
Va aștept cu opinii. ☺

Jo Nesbo, un artist al thrillerului.

             
           Cărțile din seria detectivului Harry Hole.
The Bat
Cockroaches
The Redbreast
Nemesis
The Devil's Star
The Redeemer
The Snowman
The Leopard
Phantom
Police

vineri, 19 iunie 2015

Păpușile - Cristina Nemerovschi


"Iubirea nu e frica; iubirea nu e teama constanta de lucrurile care s-ar putea întâmpla, de oamenii pe care i-ai pierde. Iubirea nu sunt planurile de viitor pe care ti le faci. Iubirea nu e lipsa de încredere in propria ta persoana. Iubirea nu sunt alții, iubirea nu înseamnă grija de a afla ce cred alții despre tine. Iubirea nu e oboseala, nu e plictis, nu e banalitate. Iubirea nu e ura, invidie,biubirea nu e atunci când îți propui sa fii altcineva.( ...)

Daca simți toate acestea, ești departe de iubire.
Iubirea e, in primul rand, nebunie. Iubirea e sinceritate, dar nu orice fel, ci una dusa la extrem. Iubirea e risc; e saltul in gol de pe un vârf de munte. Iubirea e încredere. Iubirea e atunci când vrei sa cuprinzi toată lumea in pumn si s-o ascunzi sub perna. Iubirea e dorință de a trai fiecare minut, de a lua timpul impersonal pe care-l trăiesc si alții si a-l transforma in ceva al tau, numai al tau. Iubirea e zâmbetul cu care te trezești pe fata dintr-o dimineața de iarna. "

Povestea cărții va las să o descoperiți voi.
Cartea o găsiți aici.
Lectură plăcută!
Va aștept cu impresii și opinii. ☺

Lista mea de autori romani preferati.


                   
                 Da,"aici e magia", in cărți adică. :)

Octavian Paler
Mihail Drumeș
Constantin Chiriță
Mircea Eliade
Mircea Cartarescu
Dan Lungu
Cristina Nemerovschi
Telespan
Rodica Ojog Brașoveanu
Tudor Chirila
Andrei Ruse

P.S. Lista rămâne deschisa. :)



joi, 18 iunie 2015

Viața ca o corida - Octavian Paler


O carte profunda care in mintea mea e imediat după "Viața pe un peron", carte care m-a impresionat profund.

Eu am văzut in ea un pretext de a recurge indirect la o poveste autobiografica, desi e marcata clar de paralela intre viață si o corida unde doar in Spania poate exista.

Autorul găsește dintr-un anticariat un Ghid - regulament despre coride care il impresionează profund si care pare a fi punctul de plecare al demersului acestui roman.

Învăța multe lucruri interesante despre coride si știe atât de multe despre viață insasi. Nostalgia anilor copilăriei, a studiilor in București unde nu se adaptează, naște o lucrare impresionanta ca profunzime.

Desi are ocazia sa meargă in Spania, sa asiste la o corida, refuza asta spunând ca prefera să-și imagineze lupta, astfel nu va avea parte de dezamăgiri in fata realității.

Prima data am citit cartea așa intre picături,astfel ca am optat pt a doua lectura care m-a incantat de-a dreptul.

O recomand cu căldură si ii dau 4,5 puncte din 5 deoarece "Viața pe un peron" are 5 - ul suprem.

Cartea o puteți gasi aici.
Lectură plăcută! ☺
Va aștept cu impresii.

Cimitirul - Telespan

                                   
               
 Eu si experienta cu "Cimitirul".
Mi-am dorit cartea inca de când am auzit numele ei, fara sa stiu o iota despre ea. Apoi am auzit ca e chiar apreciata. Ok, eram afara, așa ca trebuia sa o comand ca ebook să-mi ajungă in timp cat mai scurt. Am comandat-o si am început sa o citesc, pana m-am oprit. ☺

 Era o faza religioasa care m-a șocat, desi nu sunt genul "sensibila". A fost prima data in istoria relativ mica a E- readerului meu când am apăsat pe butonul de închidere.

Cam după 6 luni am reluat cartea cu ideea " fie ce-o fi trebuie sa vad si eu de ce are succes". Nu mi-a părut rău. Am murit de ras la anumite pasaje, la fel cum m-au șocat altele.

E o carte pt care trebuie sa ai mintea "deschisa" pt orice. O carte care marchează, lăsa urme, uneori e de un umor negru relativ "comestibil".

Stiu ca o voi reciti. E povestea unui om, a unui cimitir, a unei relații homosexuale, poate fi povestea oricărui roman ajuns " dincolo", nu are job si nimerește in cimitir si totodată poate fi povestea nimănui altcuiva, doar a lui Telespan,punct.

Cartea o puteți găsi aici.
Lectură plăcută! ☺



Recomandari azi.

Exerciții de echilibru - Tudor Chirila
Viață ca o corida -  Paler
Still Alice - Lisa Genova
Angelica's Smile - Andrea Camilleri



          Cărți comandate recent,mai mult decât un Wishlist.
Autoportret dintr-o oglinda sparta
Ce-am făcut când am tăcut
Insuportabila ușurătate a ființei
Malad
Jurnal 2003-2009
Fiul cel bun
America dezgolita de la brâu in jos
Pas cu pas
Share!
Dragoste virtuala
Caietul Roxanei
Caietul Mayei
Dezastrul de la Cernobal
Bibliotecara de la Auschwitz
Povestea vieții mele
Lean in.
Oameni din Dublin
     Toate sunt comandate de pe elefant.ro unde sunt reduceri pana in 21 deoarece sunt zilele Elefant si primiti si cărți cadou. :)
 
                                           Papusile
Când am citit acest roman nu eram la primul contact cu Nemerovschi. Prin 2013 am descoperit-o. Citisem Pervertirea , Sânge Satanic , Ani cu alcool si sex , Rezervația Unicornilor.
In fiecare roman autoarea se reinventează, aduce cadruri si personaje noi, ciudate, reale.
Am citit de 2 ori Păpușile fara sa vad in asta o acțiune repetitiva ,ci ,dimpotriva , unul de redescoperire.
E povestea de dragoste dintre 2 fete , Luna si Dora ,Dora si Luna. Desi suna ciudat pt o asemenea dragoste,e una intensa,cu trăiri intense,plina de experiente diverse si tulburătoare.
A trai la limita pare a fi totul in cartea asta.A profita de viață,de cărți,de oameni noi,interesanți sau nu,de a da totul in numele iubirii. Doar moartea poate curma o asemenea iubire,si chiar o face,in modul cel mai stupid cu putință.
O carte de citit fara prejudecăți inutile,de descoperit si experimentat.
                          De ce am creat un nou blog?
Am avut acum mult timp unul sau mai multe bloguri dar nu am avut timp ori chef sa mai scriu pe ele.
Revin deoarece m-am gândit ca pot scrie despre cărțile citite si nu numai.Asta ar fi un spatiu de relaxare de care am eu in primul rand nevoie si poate si alții.
Vreau sa scriu recenzii,gânduri,cuvinte.
Sper sa fiu consecventa.
E un nou început.
Asta citesc acum.Sunt la pagina 120.O carte interesanta,fascinanta,chiar.Sursa,Thalia,Linz.
Povestea unui urmăritor obsesiv.Despre viață,obsesii,pasiuni bolnave,o librărie,o cușcă la subsol.Despre ultimul roman al lui Stephen King si nebunia creata de asta in librărie,valul fanilor compulsivi.E si despre telefoane sustrase,date din PC furate.
Voi scrie cu siguranță mai mult despre carte când o finalizez.Normal,o recomand pt ca pana la urma e un roman de tip călătorie in mintea unui obsedat.