marți, 25 august 2015

American Psycho de Bret Easton Ellis.


O carte pe care am citit-o in mai multe zile si pe care am crezut ca nu o sa ajung sa o si termin. Primele vreo 200 de pagini sunt constituite de o insiruire obsedanta de marci de imbracaminte, incaltaminte si nu numai. Patrick relateaza totul din punctul lui de vedere care este de multe ori unul deviat.

Se invarte in lumea lui, a bogatilor care ii permite sa-si arate cu ostentatie imbracamintea si gusturile dictate de altii mai importanti, de exemplu in privinta restaurantelor pe care le frecventeaza.

El are gusturi si sentimente bizare fata de femei. Ucide si tortureaza femei si barbati deopotriva. Nu isi ascunde preferinta pentru cocaina. Foloseste medicamente dar nu in scop medical. E un personaj bine vazut in societate dar care are o viata duplicitara descrisa intr-un mod detaliat.

Nu m-a impresionat cartea pe cat poate ar fi trebuit. Consider ca e prea mult in romanul lui Ellis. Prea multe marci enumerate, prea multe nume celebre de restaurante servite, prea multa desconsiderare fata de oamenii saraci, prea multa nebunie in ceea ce face acest ucigas in serie cu tentinte clare spre canibalism.

Plus de asta, nu are vreun final clar. Nu este prins, totul e un joc nebun care indirect ne duce cu gandul la faptul ca el va continua sa fie psihopat, va continua sa ucida oameni nevinovati.

Nu recomand cartea de data asta. Nu cred ca are nimic util de oferit cititorului. Poate prima parte e ok pentru snobi iar a doua un '' ghid '' pentru ucigasii in serie. Clar, e doar o carte, doar fictiune dar una care nu a rezonat cu mine, desi am citit tot tipul de carti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu