vineri, 21 august 2015

Oana Pellea - Jurnal 2003- 2009.


Oana Pellea este fiică actorului Amza Pellea, a absolvit Academia de Teatru și Film. A jucat la Teatrul din Piatra Neamț, apoi la Bulandra în Bucuresti. Ajunge să joace și în producții Universal Pictures. A jucat în peste 30 de roluri principale pentru care a primit diverse premii. Este o actriță care joacă în limbă romană dar și franceză, engleză, italiană.


Destul de greu e să găsesc cuvintele potrivite pentru a descrie cartea. Nu stiam mare lucru despre Oana Pellea dar pot spune ca acum o cunosc cumva din punctul de vedere al trăirilor ei.


Jurnalul ei e mai mult decât un jurnal sau e un altfel de jurnal. Este o înșiruire de cuvinte care exprima stări speciale, gânduri, sentimente de orice fel.


Un suflet sensibil care nu își găsește locul în lumea asta. Se simte bine printre ai ei, printre actori și putinii oameni deosebiți care i-au mai rămas.

Simte lumea asta ca o lume murdară. Este un pasaj în care spune ca simte nevoia de a face dus de 30 de ori pe zi pentru a se spăla de murdăria acestei lumi.


E o persoană religioasă, atașată de tatăl ei, Amza, cu care " comunica " la un mod cumva concret. Este mereu alături de mama sa care duce o luptă continuă cu cancerul dar cu zâmbetul pe buze. 


E o carte ce trebuie citită pentru a fi percepută, înțeleasă și simțită. Finalul ei poate spune multe, de aceea și vreau să îl citez.

" Ca să existe hârtia asta, pe care apar cuvintele mele, a murit un copac? ( ... ) Și acum ... ce folos și mai ales practic pot găsi acestei morți? Puteți rupe foi din mine ca să le puneți în lădiță pisicii așa cum fac eu cu cronicile sau articolele despre mine ... Mă puteți folosi la făcut focul dacă sunteți la țară și n-aveti gazele trase ca să aprindeți focul în sobă ... Puteți face avioane din hârtie pentru copiii voștri ... Din cocoloașe de hârtie, înghesuite, puteți face un sul pe care sa-l puneți iarna la prag, să nu între vântul în casă. Sau cornete pentru semințe! Sau puteți abandona cartea pe plajă, deschisă, oriunde, lăsând vântul sa-i întoarcă paginile ... mă puteți arunca în secundă asta la gunoi. 


Oricum ar fi, va mulțumesc si-mi cer iertare pentru inconștiență absolută care m-a făcut să fiu de acord cu publicarea unei bucăți de carne din mine. "


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu