sâmbătă, 26 decembrie 2015

Recenzie Autoportret intr-o oglindă spartă de Octavian Paler

O carte apărută în seria "Eseuri și confesiuni" a editurii Polirom.


Cartea are drept temă ceea ce a lăsat în urma sa scriitorul. Să fie o biografie sau un destin? El însuși afirma ca biografia lui nu are nimic inedit dar ideea de destin naște întrebări referitoare la ereditate dar și la defecte personale.

Paler căuta un răspuns printre amintirile vieții sale. Fiind prin definiție un introvertit, recurge la confesiune.

Scrierea conține amănunte privind copilăria sa în micul sat Lisa, apoi despre liceul făcut la Bucuresti și apoi în Făgăraș. Toate aceste date sunt incluse și în romanul "Viata ca o corida" doar ca în "Autoportret" își pune numeroase întrebări găsind răspunsuri mai mult sau mai puțin satisfăcătoare.

Din amintirile sale aflăm ca era legat de satul Lisa unde s-a născut, de legile nescrise ale oamenilor sau ale naturii. Astfel, când trebuie să plece la Bucuresti ceva îl oprește, dezrădăcinarea este dificilă. 

Studiile sale la Bucuresti îl transforma intr-un singuratic. E un băiat de provincie care nu se simte bine în orașul cu atâtea lucruri noi și necunoscute. Studiază pentru a nu pierde bursa dar, în același timp, citește enorm de mult.

Când ajunge în Făgăraș lucrurile se schimba. Devine sigur pe el, a învățat multe în Bucuresti iar Fagarasul e doar un târg de provincie unde reușește să impresioneze pe toată lumea cu aerele sale de "bucureștean".

O carte scrisă la vârstă de 77 de ani dar care denotă vigoare, la fel ca toată opera sa. Ajunge un bătrân posac însă care, deși un copil al verii, se ascunde de soare. E înconjurat de molii la propriu și spune ca moliile au fost o constantă de-a lungul întregii sale existente.

Vorbește despre mare, spațiu unde se simte în largul sau, despre lucruri cotidiene împletite cu amintiri disparate dar coerente. Recurge la memorie pentru a-si explica viață și trăiește mai departe cu multă seninătate.

O carte de recomandat.
Descoperim un Paler ușor nostalgic aici.
Cartea o puteți procura de aici.
Lectură plăcută! 📑
Va aștept cu impresii. 📒

2 comentarii:

  1. Viața poate fi complicată și crede-mă, viața a jucat o mulțime de trucuri asupra mea, nu cred niciodată în voodoo sau casting vraja, deși am citit câteva cărți despre ele. Un bărbat special numit Dr. Ajayi îmi dovedește că castingul voodoo / vraja este real și există. Ma numesc Sarah si am 45 de ani cu trei copii si un barbat iubitor ca sot. timp de 8 luni bune am fost într-o stare deprimată pentru că soțul meu s-a trezit într-o anumită dimineață și a ieșit din casă cu o parte din haine fără nicio explicație, l-am așteptat să se întoarcă acasă în acea zi, dar nu era unde să fie găsit, i a sunat și a spus că nu mai este interesat de căsătoria noastră sau de copii, acest lucru mi-a fost răcit pe piele și am fost în stare de șoc pentru că nu-mi amintesc că am avut nicio problemă, am aflat ulterior că a fost cu o altă femeie, toate discuțiile iar efortul de a-l face să se întoarcă acasă a fost un eșec, se comportă ca și când nu mă mai cunoscuse până acum. Citeam un articol pe un site web când am văzut o mărturie a unei femei care susține că doctorul Ajayi a ajutat-o ​​să-și rezolve problemele familiei și ea a renunțat la contactul său. Am ales contactul și i-am trimis un mesaj de război, dr Ajayi, i-am explicat problemele mele, a spus că nu trebuie să-mi fac griji că totul va fi bine. Am îndoieli în legătură cu asta, dar mi-am luat în minte să dau o lovitură. Mi s-au spus anumite lucruri de făcut pe care le-am făcut, știi că la 3 zile de la turnarea vraja într-o dimineață am auzit o bătaie la ușă, soțul meu stătea afară, a spus că nu știe ce face și nici nu-mi amintesc cât timp a rămas în afara casei, sunt foarte fericit să-mi revin soțul și mulțumesc merg dr. Ajayi caserul vrăjitor, de când l-am contactat, viața mea a mers fără probleme și vreau oameni acolo parcurgând starea mea anterioară pentru a avea un ajutor rapid de aceea îmi împărtășesc mărturia. Așadar, dacă traversați orice fel de dificultate în viață, contactați Dr. Ajayi prin e-mail: drajayi1990@gmail.com sau Whatsapp: +2347084887094 și vă veți bucura că ați făcut-o.

    RăspundețiȘtergere