marți, 8 decembrie 2015

Recenzie Opere cumplite (vol.1) de Florin Piersic jr.


Cartea lui Piersic este compusă din o serie de secvente care aparent nu au legătură una cu alta. Textul este genul de text de mașină de scris. Nu folosește majuscule, propozițiile sunt scurte iar virgula nu există nici în cele mai lungi. E cumva o scriere telegrafică.

Cartea e intr-adevar "cumplita" deoarece descrie tipologii umane diverse care nu aparțin literaturii frumosului. Sunt texte scrise din perspectiva unui agramat, cu cratime puse fix unde nu trebuie, cu greșeli gramaticale flagrante. Scriind aceste pasaje astfel, transmite clar portretul personajului sau.

Cartea conține întâmplări vesele și triste, amuzante sau ironice, din toate aspectele societății. Este o scriere care trebuie citită pentru a o califica și clasifica iar cuvintele sunt cumva prea slabe pentru a descrie sentimentul cititorului în contact cu cumplitul prezentat de Piersic jr.

Ce prezintă autorul sunt personaje din realitatea imediată, situații comice, triste sau absurde, o societate văzută printr-un ochi lucid și realist. Ne face pe noi să vedem substanta sau lipsă de substanță a unei realități cenușii care ne subjuga vrand-nevrand.

Iată niște pasaje care mi-au plăcut.



Cartea o găsiți aici.
Lectură plăcută!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu