miercuri, 9 decembrie 2015

Recenzie Marat. Iubirea are spini de Natasa Alina Culea.


Cartea este al doilea roman al scriitoarei, după romanul de debut, "Natasa, bărbații și psihanalistul", ambele apărute la editura EPublishers.

În anul 2000 tânăra Alina, principalul personaj al cărții,  pleacă în China în interes de afaceri. Acolo îl cunoaște pe Marat, un fascinant bărbat de origine araba. Ambii simt o puternica atracție unul față de celalalt. În momentul în care Marat îi cere să rămână în Beijing, ea refuza din principiile profunde care o caracterizează și pentru ca, în Bucuresti, Alina are o relație cu Denis, un bărbat blând care o iubește.

În momentul în care Denis o cere de soție însă Alina refuza motivând ca nu este pregătită pentru așa ceva, ca momentul lor a trecut. Cei doi se despart, Alina își găsește o locuință și e în căutare de job - pe care îl găseste curând - devenind pe parcursul cărții o fotografă apreciată în domeniu.

Viața ei se schimba radical, ajunge o femeie independentă, se maturizeaza, călătoreste mult dar dorul ei pentru Marat este imposibil de sucombat.  Nu îl poate uita, revine în China cu o prietena dar nu îl regăsește.

Cu prilejul unei calatorii in Tokio, un alt barbat, Craig, se indragosteste de eea dar ea nu il poate accepta pentru ca nu este interesata de nicio relatie, trăiește cumva blocată în iluzia trecutului.

După 30 de ani ani se simte pustiită, simte ca viața ei nu mai are vreun sens, ca fara Marat nu are rost sa continue o viata ce nu ii apartine.

După o ceartă cu Craig, Alina încearcă să se sinucidă, dar este salvata de prietenă ei stewardesă.

Prietena ei va angaja un detectiv pentru a-l găsi pe Marat si amandoua pleaca in cautarea lui la MMoscova, unde acesta locuieste. Când îl vede după 12 ani, schimbat, cu o femeie și o fetiță lângă el, Alina pleacă. Simte ca nu poate lupta impotriva unui copil.

Finalul povestii îl veti descoperi singuri, ceea ce va pot spune ca romanul "Marat. Iubirea are spini" mi-a plăcut mult. Redefinește cumva iubirea eterna, loialitatea sufletului intr-o lume atât de pragmatica, cinică și materialista.

Scrisul autoarei este fermecător, sensibil, aurolat parcă de zboruri de porumbei albi, diafani. Este o carte cpe care vrei sa o citesti o data, de doua ori, de trei ori, pentru a te convinge de existenta acestei iubiri dincolo de oameni, cer sau pămant.

O carte de 5 steluțe.

Vreau să citesc și primul roman dar și următoarele.

Cartea o găsiți aici.

Lectură plăcută!


5 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Cu multă plăcere. O carte extraordinară. La cât mai multe.☺

      Ștergere
  2. Recenzia ta m-a convins sa nu mai aman cartea. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Daa! Intr-adevar, este o carte care merita citita! Natasa este o scriitoare foarte buna. Am citit si eu Marat acum vreo doua saptamani iar povestea aceea imi va ramane intiparita in suflet multa vreme de acum incolo. Urmatoarea pe lista cu siguranta va fi Natasa, barbatii si psihanalistul.
    Felicitari pentru recenzie! Daca nu as fi citit cartea deja, as fi facut-o dupa ce as fi vazut prezentarea ta. Kisses!

    RăspundețiȘtergere