miercuri, 10 februarie 2016

Recenzie 69 de motive stupide ca să te apuci de citit - Hyperliteratura


Mulțumesc editurii Adenium pentru carte.

Editura Adenium.
Proiect Hyperliteratura.ro
Iasi, 2015.
273 pagini.

Disclaimer: Cartea asta n-o sa-ti folosească la nimic!
Adică să ne-ntelegem de la bun început: o carte nu este necesară. Iar aceasta cu atât mai puțin. O carte nu satisface nicio nevoie obligatorie, bazală, nu mulțumește trebuințele imediate, primordiale. Nu-ti promite nimic, nu garanteaza nimic. E un obiect dispensabil. Te cultivă, te desteapta, îți dezvoltă imaginația, dar nu e musai (să vrei) să fii mai deștept. Poți trăi mult și bine fără să știi nimic. Poți să rămâi în continuare prost și Pământul tot o să se învârtă.

Pentru ceilalți însă, am adunat 69 de motive, de idei, recomandări, analogii și analize, discuții și dezbateri, povesti, curiozități și călătorii. Un "ghid" util pentru cei pasionați de literatură și cărți, la începutul formării unei biblioteci, și în același timp o carte savuroasă pentru cunoscători, pentru împătimiții cititului, care vor găsi cu siguranță viziuni proaspete asupra cărților, alături de nenumărate titluri și autori noi.

"69 de motive stupide ca să te apuci de citit" reprezintă primul proiect editorial Hyperliteratura.Ro, una dintre cele mai citite reviste de cultură din țară, și aduna o selecție a celor mai interesante și provocătoare materiale publicate în cei trei ani de existența ai revistei.

Asemenea oricai povesti de succes, totul a început de la câțiva hateri ai cititului. Spre deosebire de cărți care îndeamnă să te lași de ceva, aceasta este despre cum să te apuci de un viciu. De ce viciu? Pentru ca evadarea din realitate, o viață trăită intr-o mie de vieți pot fi pentru societatea noastră semianalfabetă considerate droguri.

Cartea promite ca va pune pe gânduri un necititor iar 1 din 10 va intra intr-o librărie sa-si cumpere o carte. Pentru un cititor înrăit însă această carte va oferi amuzament dar și prieteni cu care va găsi 69 de discuții și călători interesante printre cărți. Indiferent ca ești cititor sau necititor, această carte îți va da o poftă de citit și mai mare iar la finalul ei vei avea cel puțin un titlu, dacă nu o listă în Wishlist.

La motivul numărul 1 Andrei Ruse da sfaturi prețioase în vederea îndepărtării prin toate mijloacele posibile a prietenilor de cărți și influența lor "nocivă". Nu va spun mai multe, cartea asta trebuie să fie simțită pe piele în mod personal, fără alte recomandări, pentru ca doar așa își atinge scopul pe care a fost scrisă.

O carte ce trebuie să fie în fiecare bibliotecă personală. O carte ce poate fi citită în ordine sau sărind de la un motiv la altul, deodată sau pe bucăți, de către orice, oriunde: în drum spre școală, slujbă sau oficiul de șomaj, la rând la supermarket sau în natură.

Cartea poate fi cumpărată la un preț incredibil de aici.
Va doresc o lectură plăcută, să râdeți și să va verificați convingerile, să faceți liste și să schimbați păreri.

4 comentarii:

  1. Am cartea aceasta in biblioteca si chiar o voi citi daca tu spui ca este amuzanta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Desi n-am citit-o inca, aceasta mi se pare una dintre cele mai faine carti aparute in ultimele luni, si cum cu siguranta fiecare dintre noi are cel putin un prieten care inca n-a descoperit ce frumoasa e lectura, cu siguranta ar trebui sa i-o facem cadou acelui prieten. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de acord, ideea de cadou unui prieten cam ...necititor. :)

      Ștergere