vineri, 27 noiembrie 2015

Recenzie Exorcizat de Radu Gavan


Radu Găvan este un reprezentant al nihilismului curent din care fac parte Palahniuk și B.E. Ellis, alaturandu-se autorilor romani Cristina Nemerovschi, Ștefan Bolea și Răzvan Coloja.

Cartea prezintă viața unui agent imobiliar care luptă intr-un oraș care nu îi oferă nicio perspectivă. Este o creație impresionanta care odată începută, trebuie terminată.

Tânărul estre pus în situația de a lupta cu viața, de a-si găsi propriul rost intr-o lume care nu oferă nicio speranță. Este nevoit să își caute o slujbă și alege să fie agent imobiliar. Se descurca greu, primește rareori bani, este pe punctul de a muri de foame.

Locuiește intr-un imobil sinistru unde locuiesc oameni sărăci și abrutizați. Acesta existența îl doboară dar nu are vreo șansă în a găsi ceva mai bun.

Romanul are pasaje în care își amintește de viața trecută, o viață mai bună decât prezentul cenușiu. Lumea agenților imobiliari este una înșelătoare. Un aparent client poate fi un agent al altei agenții care îi ia pâinea de la gură.

Tânărul este foarte timid, nu a putut vreodată să se adapteze în colectivitate la școală ori în societate. Își formează o viață paralelă absolut necesară, pe internet unde intră în legătură cu persoane îndoielnice, fără formă sau fond.

Trăirile personajului sunt ilustrate magistral. Personajul este atât de viu și credibil, având o doză de farmec, facandu-l pe cititor să empatizeze cu el.

O carte care trebuie citită pentru a putea fi trăita. Cristina Nemerovschi considera romanul lui Găvan un regal al introspecției totale iar Mircea Pricajan vede în Găvan un talent extraordinar, o enormă surpriză.


miercuri, 25 noiembrie 2015

Recenzie Fructul interzis de Nedjma


Subtitlul cărții este: Romanul erotic al unei femei din lumea arabă. Autoarea spune intr-un interviu ca dorința ei de a scrie a venit deoarece nu există romane erotice scrise de femei din cultura arabă. Acest gen a excelat cu mult timp în urma în tradiția arabă dar astăzi este un gen ascuns. Cele mai frumoase tratate erotice ale literaturii universale au fost scrise de către arabi. Tradiția arabă presupune rugăciunea înaintea actului sexual.

În această carte se conjugă erotismul, mânia, senzualitatea, desantarea și poezia. Autoarea traieste acum intr-o țară din Maghreb și are patruzeci de ani. Nu doar ca are talent, ci este și curajoasă.

Badra,o tânără din orășelul Imciuk este măritată cu forța
la 17 ani de către familia sa. Soțul ei este un bătrân notar. Potrivit tradiției, este supusă la tot felul de umilințe rituale, ajungandu-se la o dezvirginare făcută cu degetul de catre
o femeie din comunitate. Actul nupțial este de o barbarie sinistră. Infernul căsniciei durează cinci ani, timp în care Badra suporta violurile conjugale, muncește ca o sclavă și învăța ce înseamnă să mori de vie.

Intr-o zi fuge cu trenul la Tanger unde e primită de mătușa Selma, o femeie trecută de prima tinerețe,încă frumoasă, o femeie înțeleaptă care adopta un mixandrism moderat și libertin.

Tangentul reprezintă pentru această tânără provincială întâlnirea cu o metropolă autentică și, în același timp, cu un alt tip de morală, una mai toleranta și mai apropiată de stilul occidental. Aici îl întâlnește pe Driss, un bărbat de peste treizeci de ani, bogat, frumos și viril, de profesie cardiolog, având studii la Paris, descendent al unei ilustrii familii locale.

Se îndrăgostește de acesta, cunoscând dragostea adevărată. Este inițiată în tehnicile amorului, cu tandrețe și rabdare, trăind practic o a două dezvirginare. Nu este capabilă să își exprime dragostea, îi este teamă de cuvinte, astfel ca ajunge să îl terorizeze pe Driss cu declarații de iubire.

Suntem în prezenta unui act omenesc total, dincolo de timp și de spațiu,imposibil de descris în cuvinte. E iubirea pură, metafizică sexului, actul cel mai arhaic din lume. Driss îi da iubitei sale o sumă lunară, un apartament și o slujbă. O inițiază în literatura clasică araba, ii recomanda autori francezi de avangarda dar și scriitori de stânga, o pune să asculte muzică clasică apuseană constituită din șansonetele franțuzești ale anilor '60.

Uneori ea se revoltă sau se resemnează. Devine o femeie domestică. Gătește, spăla, face curățenie, făcând toate acestea din inimă. Se refugiază în universul casnic, nedorind să cunoască altceva din orizontul exterior.

Un roman inedit, plin de savoare, abordând o temă interzisă, un roman ce merită citit tocmai prin faptul ca e o mărturie singulară care vine din lumea arabă.

Limbajul cărții nu este pentru spiritele sensibile sau pudibonde. Autoarea scrie abrupt, direct, fără fasoane. Scrierea ei este capabilă și de momente de poezie. Este însă un lirism provenit din frecventarea nemijlocită a vieții. Registrul stilistic al Nedjmei este plin de culoare, ea folosind cuvintele străzii. Iubește argoul, nu se încurca în drăgălășii pentru urechi diafane și nici în ipocrizie. Pare ca mesajul ei e acela de a vorbi despre dragoste fără perdea, fără ocolișuri, frică sau vinovăție.

Cartea o găsiți aici.




luni, 23 noiembrie 2015

Recenzie Stefan Doru Dancus sau Agonia indiferentei de Remus Foltos


Autorul mărturisește ca l-a cunoscut pe Ștefan Doru Dancus în Baia Mare la Cenaclul Grupului 90. Spune ca vocea cu straniul sau timbru face parte din chipul sau tulburator. Dancus era o apariție siderală cu acea voce imposibil de uitat. În timp, privirea lui Dancus ajunge să îl obsedeze pe Foltoș. 

Textele lui Dancus sunt aride, pun cititorul la încercare, sunt greu de urmărit deoarece Dancus nu face o literatură facila. Scriitorul are o mentalitate de martir, lucru care confirma curajul și devotamentul pentru credință să creștină.

În toată opera lui vorbește despre lupta contra forțelor răului, o bătălie tacită ce are loc chiar în timpul scrisului.

Dancus a descoperit agonia pe care o trăiește, indiferența zilelor noastre. Persoanele, institutiile, ideile agonizeaza prin indiferență care le caracterizează. Trăim timpuri agonice pentru ca ne aflăm la sfârșitul istoriei. Toți simțim agonia timpurilor moderne dar nu credem ca Apocalipsă s-ar instala, ci ca indiferență vestește ca s-au împlinit vremurile. Indiferență ca o lipsă a faptei.

Dancus, un autor care nu poate fi înțeles decât fiind recitit, un autor imposibil de iubit la prima lectură. Textul lui ține cititorul la distanță. Dacă la Cioran dezamăgirea are o finalitate stilistică, la Dancus damnarea ocupă tot spațiul expresiei, e părtașă a stilului fragmentat al modului în care își scrie cărțile. 

Întreaga operă a lui Dancus abundă în metafore delicate care se aplica unui dezgust absolut de viață. Dancus se lăsa scris, cărțile sale par să îi fie dictate după un plan universal la care ia parte.

Suntem aruncați în terenul ferm al vinovăției. Există o jale metafizică rară în opera sa, jale alimentată de sentimentul unei vinovății a faptului de a exista.

În continuare Foltoș analizează scrierile lui Dancus: Scrum, Povesti pentru Gabriella. Afirma ca lait- motivul operei dancusiene e bocitorul și asteptatorul. Finalul cărții e un interviu demonstrativ cu Dancus, Interviu numit: "Înainte? Înapoi? Nu mai are nicio importanță."


joi, 19 noiembrie 2015

Recenzie The Kite Runner by Khaled Hosseini


Asta da carte! Este o poveste care începe în Afganistan în anul 1975. Este o carte a prieteniei dintre Amir și băiatul servitorului, Hassan. Este povestea turneelor de zmeie care e o tradiție în această țară. 

Amir este disperat să câștige turneul de zmeie. Se întâmplă asta cu ajutorul lui Hassan, dar de atunci  nimic nu mai este la fel între cei doi prieteni. Amir însă câștiga admirația tatălui sau în sfârșit.

După invazia rusească familia e forțată să plece în America. Amir însă știe ca intr-o zi va trebui să revină în Afganistanul aflat sub dominație talibana pentru a găsi singurul lucru pe care lumea cea nouă nu îi poate oferi: iertarea.

Autorul impresionează cu talentul sau de povestitor. Reușește să transmită intr-un fel unic emoțiile umane, prietenia dar și trădarea, iertarea, iubirea dar și ura.

Din această carte aflăm în mod obiectiv povestea Afganistanului, în care turneele de zmeie sunt o caracteristică definitorie. A alerga cu zmeul e ca urmărirea unui vis . Autorul ne prezintă destine de oameni care se schimba în funcție de întâmplările obiective sau nu, de fiecare dată emoționante.

Cartea o gasiti aici. (ebook)

Alte cărți ale autorului:
Splendida cetate a celor o mie de sori, aici. (ebook)
Și munții au ecou aici. (ebook)

Lecturi plăcute! ☺
Va aștept cu impresii și idei. ☺

vineri, 13 noiembrie 2015

Recenzie Arhiva de măști de Liliana Gabroveanu


" Trebuie să recunoastem. Toți am fost nevoiți să purtăm măști, în anumite momente... Este inevitabil. Pentru ca trăim intr-o societate care ne obliga, la un moment dat, să le folosim. Fie ca să ne apărăm de situații nedrepte, fie din diplomație.
V-ati gândit oare ca și tăcerea, în momentele cheie, în care sufletul este ca un vulcan, este tot o masca?
Masca indiferentei. Cine nu recunoaște ca a purtat vreodata masca sufletească, de fapt poartă o altă masca, cea a ipocriziei. Fiecare dintre noi are câte o arhivă personală de măști. Folosită pentru scopuri ce diferă în funcție de calitatea lui de om.
Important este ca la finalul fiecărei zile, luni, an, viață, să ne potrivim cu demnitate în oglindă. Mulțumiți ca ne-am petrecut prin această lume fără să ne deterioram ca oameni. "

Acest citat este extras din coperta cărții de proză scurtă recent aparuta, "Arhiva de masti" a Lilianei Gabroveanu și din una dintre cele 10 bucăți de proză cu același nume. O singură povestire, " Muzicanții de bronz" e reluată din volumul de povestiri anterior apărut și recenzat tot aici pe blog. Consider ca este o povestire de valoare, impresionanta, cu impact mare emoționant.

Cartea se citește pe nerăsuflate. E o magie în scrisul acestei scriitoare aflată la început de drum dar care are un stil plin de farmec. Face cititorul să trăiască la unison în lumea descrisă. Povestirile sunt bucățele de viață luate din realitate și transformate în literatură.

Nu vreau să dezvălui mai mult. Rămâne să descoperiți singuri felul în care Liliana Gabroveanu face magie din cuvinte.

Cartea a apărut la editura Singur, în Colecția "Scrisul de azi" și poate fi procurata prin Libris Brașov doar dar puteți lua legătura și direct cu scriitoarea pe contul ei de Facebook.

Nu pot decât să va doresc: lectură plăcută!

marți, 10 noiembrie 2015

Recenzie Povesti și povestiri de citit și colorat de Liliana Gabroveanu


Cartea e volumul de debut al Lilianei Gabroveanu. Conține zece povesti și povestiri. Aparent poveștile sunt destinate copiilor dar odată ce citim primele randuri, ne dam seama ca sunt scrieri cu tâlc care sensibilizează mai mult inima celor mari care pot vedea în subtext sensuri de obicei triste. Poveștile sunt metaforice.

Liliana Gabroveanu m-a impresionat prin stilul ei aparte de a scrie. Este un scris curgător, nicidecum stângaci. Nu am mai citit de mult timp povesti dar pot spune ca aceste povesti scurte reprezintă frânturi de viață cu sensuri clare pentru tineri și adulți.

Citind am descoperit un univers nou, primitor, cu istorii deosebite. Îmi place lumea autoarei și de-abia aștept să citesc și povestirea "Fată din codru" și recentul volum de proză scurtă "Arhivă de măști", apărut la editura Singur.

luni, 9 noiembrie 2015

Recenzie Prof pe drum de Andrei Codrescu.



 Multumesc editurii Curtea Veche Publishing pentru carte. :) Romanul a apărut în anul 2008.

Cartea nu e un roman tipic, ci o scriere care e produsul unei călătorii cu mașina, călătorie filmata, cartea conținând si poze din locurile prin care autorul a trecut și cu oamenii neobișnuiți întâlniți în cale.

Autorul se află în America de la 19 ani. Este cetățean american dar nu a uitat nimic din ceea ce a însemnat țara mamă pentru el.

Cutreiera cu mașina America. Încă de la început descrie eșecurile sale în ale șofatului. Se considera un pieton dar nu unul obișnuit, ci mai degrabă o persoană care merge pe jos pe distanțe lungi. 

Stilul lui este unul destul de simplu dar încărcat de umor și ironii. Povestește în mod direct ce vede, ce crede, fără vreo reținere, lucru specific american în care libertatea își are definirea corecta.

Întâlnește lume interesantă în peregrinarea lui. Reprezentanți ai unor secte cu obiceiuri stranii, lume boema care se mulțumește cu ce are, reprezentanți ai curentului New Age, mediumuri de tot felul.

E o carte plină de savoare, o carte ce implică cititorul în poveste vrand- nevrand, mereu o călătorie în doi în care scriitorul și cititorul sunt mereu în aceeași tabără, de aceeași parte a baricadei.

Mă bucur ca am descoperit acest autor. A scris cărți de poezie sau romane în America, multe au fost traduse în alte limbi, inclusiv limba romană sau scrise în romană. A primit diverse premii în America dar și în România. S-a remarcat și prin reportaje, eseuri și scrieri de editoriale.

Andrei Codrescu.


Andrei Codrescu s-a născut în Sibiu. Acum trăiește în America, la New Orleans. Preda literatura engleză și comparata la Louisiana State University, Baton Rouge în calitate de profesor distins cu premiul McCurdy. Editează revistă online Exquisite Corpse. Este și comentator la National Public Radio.

Cărțile sale cele mai recente sunt: New Orleans, Mon Amour, Miracol și catastrofă, Submarinul iertat, un poem de mari dimensiuni scris în colaborare cu Ruxandra Cesereanu.

Codrescu este poet, eseist. A scris romanele: The Blood Countess, Messiah, Casanova in Bohemia, Wakefield. Cărțile sale de poezie au fost traduse si în limba romană: It was Today, Alien Candor.  A publicat și cărți de eseuri și reportaj: The Hole in the Flag, An Exile' s Tale of Return  and Revolution, A Social- Erotic Journey.

Opera sa a fost tradusă în mai multe limbi. A fost distins cu premiul National Endownent for the Arts pentru poezie și activitatea editorială. De asemenea, a primit premiul Ovidiu, premiul România Radio Cultural pentru Submarinul iertat, Premiul pentru Literatură al Fundației Culturale Române, Premiul pentru Libertate de Expresie decernat de American Civil Liberties Union.



sâmbătă, 7 noiembrie 2015

Cărți citite în octombrie.


Octombrie a fost o lună în care am citit doar 8 cărți.

Florina Sanda Cojocaru - El a ales.

Dorice Grey - Accidentul.

Florina Sanda Cojocaru - Scrisori către îngeri.

Azar Nafisi - Reading Lolita in Tehran.

Antonio Skarmeta - La chica del trombon.

Donna Leon- About Face.

Doris Lessing - The Grass is Singing.

Jenny Eclair - Camberwell Beauty.